Klä dig rätt i fem steg

Funktion är a och o – men för att våra kläder ska ge dig bästa möjliga jaktupplevelse behöver du också använda dem på rätt sätt. Här är några enkla steg som hjälper dig till en smartare klädsel.

Förbered för varierat väder

Det är inte bara på vårkanten som vi i Skandinavien kan råka ut för riktigt ”aprilväder”. Här kan väder och temperaturer svänga på bara några timmar. Under vår och höst är det ofta kallt på morgonen, för att senare under dagen närma sig sommartemperaturer. För att tackla dessa utmaningar är det bästa att klä sig i flera tunna lager, som kan tas av och på när temperaturerna skiftar. Toppa med ett skalplagg som håller tätt mot dagg och annan väta.

Glöm inte underställ

Det kan tyckas onödigt när det är varmt, men understället fyller en viktig funktion. Många tycker om att klä sig i sköna bomullskläder närmast kroppen, men när du kommer igång och rör på dig är de inte längre lika sköna. Bomull är nämligen ett av de material som absorberar fukt allra bäst. Det innebär att så fort du blir svettig så suger bomullstyget upp svetten och plagget kommer kännas kallt. Det är där som det tekniska och funktionella understället kommer in. Istället för att suga upp svetten så transporterar understället bort all fukt och du håller dig varm och torr hela dagen.

Klä dig i flera lager även vid stillasittande jakt

Att klä sig i flera tunna lager gäller egentligen för all typ av jakt och så även på passet. Ofta krävs en del fysisk aktivitet för att ta sig till den plats där passet ska äga rum. Har du då klätt dig i tjocka mellanlager redan från början kan du snabbt börja svettas och det kommer heller inte dröja länge innan du börjar frysa. Däremot kan du ta på ett tjockare mellanlager över understället när du väl är på plats på passet och reglera värmen genom att ta av och på mellanlagret. Glöm heller inte att välja rätt sorts accessoarer, så som värmande mössor, vantar och strumpor.

Välj rätt kläder till rätt sorts jakt

Oavsett vad, var eller hur du jagar så har vi kläder särskilt framtagna för just din typ av jakt. Kanske jagar du med hund eller sitter mest på pass? Vilken sorts jakt du än ägnar dig åt så kan vi hjälpa dig att hitta rätt. 

Vårda kläderna

Oavsett hur bra kläderna är så måste du också dra ditt strå till stacken. Följ alltid skötselråden i plaggen och använd exempelvis aldrig sköljmedel vid tvätt av plagg med membran i. Hos Swedteam lämnar vi garanti på vissa plagg förutsatt att skötselråden följs och att plaggen används under normala förhållanden. Alla plagg har en begränsad livslängd, men om du tar hand om och sköter dem rätt, har du glädje och nytta av dina Swedteam-plagg under en lång tid.